Home Posao Programski jezici budućnsti

Programski jezici budućnsti

232

Ne tako davno, samo nekoliko ljudi se smatralo računarskim programerima, i gledali smo ih sa strahopoštovanjem. U digitalnom dobu sada živimo; međutim, mnogi IT poslovi zahtevaju čvrsto razumevanje programskog jezika, a ponekad i više od jednog.

Ako pokušavate napredovati u karijeri ili promeniti karijeru u potpunosti, i shvatite da trebate da savladate programski jezik, možda ćete se zapitati koga da naučite. Uostalom, trebaće vam vremena i novca da naučite jezik, tako da želite da donesete pravi izbor od samog početka.

Nekoliko razloga uzima u obzir pri donošenju odluke, poput nivoa težine koji ste spremni da naučite, veština koje već posedujete i koja bi mogla da se poravnaju sa jezikom, kao i vaših razloga za učenje programskog jezika. Bez obzira da li želite da razvijete mobilnu aplikaciju, dobijete sertifikat za znanje programiranja ili naučite nove veštine, morate da odaberete pravi programski jezik za učenje. Ispod ćete pronaći sedam popularnih programskih jezika koji su trenutno traženi među poslodavcima. Za svaku ćete saznati malo o jeziku i složenosti, kao i o tome kako se koristi. Međutim, ne dozvolite da vas etiketa početnika odvrati. Čak i programski jezik opisan kao prikladan za početnike postaje komplikovaniji što postajete stručniji i iskusniji u njegovom korištenju.

Najbolji jezici za programiranje do 2020. godine

Python

Pithon je jedan od najčešće korišćenih programskih jezika danas i početnik je lak za učenje zbog njegove čitljivosti. To je besplatni programski jezik otvorenog koda sa obimnim modulima podrške i razvojem zajednice, jednostavnom integracijom sa veb servisima, korisničkim strukturama podataka i GUI računarskim aplikacijama. To je popularan programski jezik za aplikacije za mašinsko učenje i duboko učenje. Pithon se koristi za razvoj 2D paketa za slikanje i 3D animaciju kao što su Blender, Inkscape i Autodesk. Takođe je korišćen za kreiranje popularnih video igara, uključujući Civilization IV, Vegas Trike i Toontovn. Pithon se koristi za naučne i računske aplikacije poput FreeCAD i Abacus, a takođe ga koriste i popularne veb lokacije poput IouTube, Kuora, Pinterest i Instagram. Približna godišnja plata programera Pithona iznosi 92.000 dolara.

Java

Java je jedan od najčešćih jezika za kompjuterski programiranje koji se danas koriste. Vlasništvo kompanije Oracle Corporation, ovaj programski jezik opšte namene sa svojom objektno orijentisanom strukturom postao je standard za aplikacije koje se mogu koristiti bez obzira na platformu (npr. Mac, Vindov, Android, iOS, itd.) Zbog svog Vrite Once , Pokrenite bilo gde (VORA) mogućnosti. Kao rezultat ove mogućnosti, Java je prepoznata po svojoj prenosivosti na platformama od matičnih centara do pametnih telefona. Danas postoji više od 3 milijarde uređaja koji pokreću aplikacije izgrađene sa Java.

Java se široko koristi u razvoju veba i aplikacija kao i Big Data. Java se takođe koristi u pozadini nekoliko popularnih veb lokacija, uključujući Google, Amazon, Tvitter i IouTube. Takođe se široko koristi u stotinama aplikacija. Novi Java okviri poput Spring, Struts i Hibernate takođe su veoma popularni. Sa milionima Java programera širom sveta, na raspolaganju su stotine tekstova za učenje Java programiranja. Takođe, Java programeri su aktivno uključeni u razne forume gde pregledavaju ideje ili rešavaju programske probleme. Java ima ogromnu zajednicu i dobija veliku podršku.

Iako je Java složeniji jezik za učenje, kompromis su iskusni programeri potrebni. Prosečni Java programer zarađuje oko 94.000 dolara.

JavaScript

JavaScript je objektno orijentisani računarski programski jezik koji se obično koristi za kreiranje interaktivnih efekata unutar veb pregledača. Tipescript je superset JavaScript-a i dodaje opcionalno statičko kucanje na jezik. Pored HTML-a i CSS-a, JavaScript je jedna od tri osnovne tehnologije Vorld Vide-a. Takođe se koristi na prednjem kraju nekoliko popularnih veb lokacija kao što su Google, Vikipedia, IouTube, Facebook i Amazon. Štaviše, koristi se u popularnim veb okvirima poput AngularJS, Node.js i React.JS. Približna plata za nekoga u ovoj ulozi je 72.500 dolara.

SWIFT

U martu 2017. Svift se plasirao u top 10 na mesečnoj rang listi popularnih programskih jezika u TIOBE indeksu. Apple je 2014. godine brzo razvio za Linuk i Mac aplikacije. Programski jezik otvorenog koda koji se lako uči, Svift podržava gotovo sve, od programskog jezika Objective-C. Potrebno je manje kodiranja u odnosu na ostale programske jezike, a može se koristiti s IBM Svift Sandbok i IBM Bluemik. Svift se koristi u popularnim aplikacijama za iOS kao što su VordPress, Mozilla Firefok, SoundCloud, pa čak i u dosadnoj igri Flappi Bird. Svift programeri zarađuju oko 92.000 dolara godišnje.