Home Posao Sve uštede koje daje iznajmljivanje prostora

Sve uštede koje daje iznajmljivanje prostora

144

Raspolaganje određenom slobodnom kvadraturom, koja će prema potrebi biti iskorišćena, prodata ili izdata, odličan je način da se ostvari veliki broj prednosti. Izdavanje prostora obezbeđuje ogromne uštede, bilo da se radi o strani koja je vlasnik, ili zakupac. 

Zbog činjenice da je nekada prodaja objekata neisplativa, a i sa druge strane kupovina često skupa i neizvodljiva sa aspekta raspoloživog budžeta i vremena, Izdavanje prostora je odluka koja pogoduje velikom broju ljudi. Daje sjajne uštede, kako sa stanovišta fizičkog ili pravnog lica koje zakupljuje prostor, tako i sa strane vlasnika koji izdaje. Neke od njih biće navedene u daljem tekstu. 

Štedi se vreme i novac potrebno za izgradnju ili kupovinu

Obično se porede odluke kupovine određenih objekata – stanova, lokala, kuća ili Izdavanje prostora na određeni vremenski period. Uloga koju imaju finansijske mogućnosti, odnosno raspoloživ budžet, predstavlja jedan od najznačajnijih faktora planiranja budućih koraka. Prvenstveno, izdatak za kupovinu po kvadratu je prilično visok, što konkretno zavisi od grada, lokacijskih i drugih uslova. Uz to, ukoliko je u pitanju izgradnja to je vrlo složen i dugoročan proces, koji zahteva ogromna ulaganja, posvećenost, odgovaranje na izazove i mnogo toga drugog. 

Zbog toga, odluka da se iznajmi poslovni prostor je odluka koja se pre donese nego kupovina ili izgradnja. Čak i kada je u pitanju kraći rok rentiranja, štedi se i vreme i novac. Veliki broj odluka donosi se u kratkom roku i nije moguće započeti ogromne infesticione projekte, čak i kada su finansijska sredstva prisutna. Iznajmljivanje prostora je odlična odluka, bar dok se ne proveri isplativost investiranja u pronalazak objekata koji će biti u sopstvenom vlasništvu.

Isplativost za iznajmljivanje prostora u određenim situacijama je nenadmašna

Iznajmljivanje prostora je odlična odluka ukoliko se radi o rentiranju za određene povode, razloge i događaje. Nema potrebe za kupovinom kompletnih zgrada, biranja lokacija i ulaganja neverovatnih suma novca, ako bi namena objekata bila povremeno korišćenje. 

Veoma je važno proveriti da li je bilo kakvo ulaganje isplativo. Naime, ukoliko je u pitanju organizacija događaja koji se realizuje isključivo povremeno, ili svega nekoliko puta tokom godine, iznajmljivanje prostora je najbolji izbor. Razlog je što nije moguće ostvariti bilo kakve rezultate u objektu koji ne ostvaruje profit. Istovremeno, nije moguće nikako povratiti novac koji bi bio uložen u kupovinu ili izgradnju potrebne kvadrature. 

U slučaju rentiranja, dobija se raspoloživ prostor prema potrebama i oprema u potpunosti za predviđene događaje – godišnjice, proslave rezultata i uspeha, otvaranja novih predstavništava i mnogo toga drugog. Ako je u pitanju proizvodnja ili delatnost prometa, čak je i tada iznajmljivanje prostora odluka koju odabere veliki broj preduzetnika, ali i većih kompanija. To je način da se kroz proizvodne, prodajne i profitne rezultate povrati uloženi novac u kiriju, odnosno zakup, kao i da se dugoročno naprave procene isplativosti projektovanja i izgradnje ili kupovine potrebnog prostora. To naravno zavisi i od cene i ponude prostora u datom trenutku.

Uštede koje daje iznajmljivanje prostora su primarno izražene finansijskim, odnosno novčanim jedinicama. Obezbeđuje se potreban prostor koji se prema željama i u zavisnosti od namene i povoda može i periodično promeniti, uz mesečnu zakupninu koja stvara sjajne uštede. Za razliku od kupovine ili izgradnje kada se često uzimaju krediti ili povlače ogromne sume novca, za svaku mesečnu zakupninu moguće je uštedeti tokom vremena, ili nadoknaditi troškove iz ostvarenih rezultata.