Home Putovanje Kako pronaći plaže za miran odmor

Kako pronaći plaže za miran odmor

229

Svakome od nas dodje vreme kada poželimo da odmor provedemo na nekoj od mirnih plaža bez velike gužve. U nastavku ćemo vam predstaviti najpoželjnije plaže u svetu za miran odmor kakav ste od uvek želeli.

ITHACA, GRČKA

Naše omiljeno letovalište na ostrvu Itaka izgrađeno je na etosu spore. Lagano putovanje, lagana hrana, usporavanje vašeg trkačkog uma i opuštanje u grčki način života. Ova luksuzna vila okružena je organskim vrtovima – uživajte u proizvodima tokom kuvanja, piknika ili pripremite sveže ubrano bilje i voće u sopstvenoj, dobro opremljenoj kuhinji. Ostanite na licu mesta i iskoristite maksimalan bazen, pilates i aromaterapijske masaže ili rezervišite izlete jahanjem, najam jahti i biciklističke izlete dramatičnim mediteranskim pejzažom.

CIRALI PLAŽA, TURSKA

Ponekad postoje spotovi koji su tako posebni, zaista se pitamo da li bi trebali svetu da kažemo o njima – ali toliko volimo plažu Cirali, da jednostavno ne možemo da zadrzimo. Diskretne drvene kućice stapaju se u bujne vrtove koji se stapaju s plažom; natopite ovo okruženje iz viseće mreže na vašem privatnom trijemu. Neće vas ometati televizori ili jaka svetla; svijeće i prigušena rasvjeta čuvaju ne samo smirenost gostiju, već izbjegavaju da uznemiravaju morske kornjače koje gnijezde samo nekoliko metara dalje. Lician Vai se takođe nalazi na vašem pragu – zato ponesite cipele za hodanje (ili biciklističke gaće) i istražite ovu prekrasnu obalnu stazu.

CASTARA, TOBAGO

Ako tražite tišinu i tišinu, Castara možda neće označiti polje. Valovi gromoglasno padaju na obalu dole, papagaji zabijaju u okolnu džunglu i petkom uveče odjekuju zvukom steelpan bendova u obližnjem kafiću na otvorenom. Kolibri energično lete od cvijeta do cvijeta, dok zauzeti ribolovci svoje teške mreže izvlače na pijesak. Ali dok lupate u viseću mrežu u svojoj kabini na obronku, ohlađenu blagim morskim vetrom, imaćete osećaj kao da ste još uvek oko lepe, tropske oluje, jer priroda i život na Karibima vrebaju oko vas. To je pravo bekstvo iz modernog sveta.

SEICHELLES

Na Sejšelima ima 115 ostrva, od kojih je samo 30 naseljeno – tako da nije teško odmaći se od gužve ovde. To takođe znači da ste sigurni da ćete naći mirno odmaralište na plaži koje je baš za vas, od tradicionalnih slamnatih kabina do vila u kolonijalnom stilu. Neki luksuzni smeštaj služe proizvode koji se uzgajaju u njihovim vlastitim organskim vrtovima, na drugim ostrvima se nalaze bicikli i vozovi kao glavni vid prevoza. Ali nemojte mešati „nenaseljene“ sa „praznim“ – na stotine hiljada ih ima morskih ptica, gnijezde se morske kornjače, divovske kornjače i grebeni koji se preplavljuju životom.

MALAISIA

Ako tražite miran odmor na plaži u jugoistočnoj Aziji, razmislite o dotrajalim stazama Tajlanda i umjesto toga otplovite prema udaljenom malezijskom ostrvu. Osamljenost je utoliko izraženija nakon sjajnih kula u Kuala Lumpuru – na Tiomanu, na primer, vaši susedi uključuju 45 vrsta sisara i 138 ptica, koje ovde cvetaju zahvaljujući stvaranju divljih životinja i morskih rezervi. Ako žudite za ljudskim društvom, uputite se u neko od nekolicine ostrvskih sela kako biste saznali o životu u raju. Kušajte tradicionalna malezijska jela u jednom od obalnih restorana dok sunce zalazi, pre nego što se vratite u svoju planinsku kućicu, pažljivo skrivenu drvećem i stijenama.