Home Dom Renoviranje stana koje ostavlja bez daha

Renoviranje stana koje ostavlja bez daha

146

Izvođenje različitih radova u svrhu ulepšavanja životnog prostora, donosi veliku dozu inspiracije, euforije i na odličan način popunjava slobodno vreme ljudi. Kada se vrši renoviranje kuće, stana, poslovnog ili prostora neke druge namene, najčešće se pregledaju dostupne ideje na internetu, a zatim angažuju profesionalci koji mogu da daju svoje mišljenje i predloge.


Da bi renoviranje stana bilo uspešno, potrebno je da svaku predviđenu aktivnost realizuju profesionalci, kao što su električari, moleri, keramičari, dizajneri enterijera i ostali majstori. Očekuje se da imaju stručna znanja i veštine, profesionalno iskustvo u struci, kao i da sve poslove obavljaju na uredan i efikasan način.

Adaptacija stana koju vrši električar na moderan način

Da bi renoviranje kuće ili stana bilo potpuno, električar se angažuje za bavljenje poslovima u vezi sa električnom energijom. Napajanje strujom neophodno je za funkcionisanje velikog broja opreme – uređaja, malih kućnih aparata i dobijanja svetlosti. Moderno renoviranje stana često počinje sa izborom atraktivne rasvete i to je najčešće led varijanta, koja može biti u jednoj ili više boja. Električar postavlja led trake, zatim lustere, fenjere i lampe u zavisnosti od stila uređenja, koji može biti moderan ili rustičan. Da bi stambeni prostor zaista ostavio bez daha, električar može da bude mađioničar koji će unikatno postaviti rasvetu u hodnik, u okviru komada nameštaja, u kuhinji i na prostoru terase.

U poslednje vreme pametne kuće su sve popularnije pa su se neki električari fokusirali na insatalaciju ovih pametnih sistema. Pametne kuće predstavljaju skup smart uredjaja koji su izmedju sebe povezani i koji često funkcionišu preko mobilne aplikacije ili unapred isprogramiranom logikom. Električari se sve više obučavaju u ovom domenu pa i sami rade na instalaciji ovih pametnih sistema.

Moler stvara čaroliju na zidovima kuće ili stana

Površina zidova predstavlja oazu na kojoj moler može da stvori pravo umetničko delo. Renoviranje stana, kuće ili kancelarije najčešće obuhvata molerske radove, koji se odnose na adaptaciju i krečenje zidova. Moler može da postavi ploče od gipsa, zatim da gletuje površinu uz malter, mrežicu i lepak, kao i da nakon ravnanja realizuje brojne tehnike ulepšavanja. Za renoviranje kuće koje će izazvati oduševljenje, kombinuju se najrazličitije boje i tehnike krečenja. Naime, popularna „sahara“ zid koja kombinuje podlogu i sjajni premaz jedna je od onih koje se biraju za moderan dnevni boravak. Dečije sobe danas krase junaci iz omiljenih crtaća i zvezda interneta. Uvek su popularne „nude“ nijanse, koje se odnose na svetlije i tamnije bež, u kombinaciji sa belom ili jednom upečatljivom bojom. Posebno su danas popularne boje kao što su siva, tirkizna i sve nijanse bež tonova.

Postavljanje pločica koje keramičar pedantno vrši

Kada je u pitanju adaptacija stana, lepljenje pločica predstavlja način uređenja kuhinje, kupatila, ali i podova hodnika i terase. Keramičari sa iskustvom ume da ostvari svaku zamisao dizajnera enterijera, kao i vlasnika kuće i stana. Pločice se mogu postaviti preko postojećih ili direktno na zid. U zavisnosti od vrste, najbolja je A klasa, dok su B i C jeftinije, ali i manje kvalitetne. Moderne ideje uredjenja podrazumevaju da keramičar postavlja pločice ogromnih dimenzija u kuhinju, a preko njih ilustrativno staklo uz rasvetu. Sa druge strane, za kupatilo se i dalje biraju „mozaik“ pločice za svaki enterijer i prostor bilo kojih dimenzija.

Varijante trodimenzionalnih pločica, u obliku pravougaonika, odlične su za kuhinje u klasičnom stilu. Veliki broj predloga može da obezbedi i iskusni keramičar.

Da bi renoviranje stana ostavilo bez daha, važno je da se angažuju profesionalci, kao što su keramičar, moler i električar. Bez njih je adaptacija stana ili kuće definitivno nezamisliva, i važno je da imaju iskustvo, znanja i veštine, kao i da realizuju svaku zamisao bez nereda, dugog čekanja i greške.