Home Dom Poslovi za koje se angažuju moleri

Poslovi za koje se angažuju moleri

163

Posvećivanje pažnje izgledu zidova u unutrašnjosti i spoljašnjosti objekata, veoma je značajno za pedantnost, stil, estetiku i dizajn. Polazeći od toga da su zidovi uglavnom veliki prostori, plafoni nekada spušteni i pod kosim uglovima, ova prostranstva su dovoljno velika za ostvarenje raznovrsnih trendova. Za svaku ideju, potrebni su moleri. 

Dizajneri enterijera u saradnji sa drugim strukama zaduženi su da osmisle kompletan izgled prostorija, kao i spoljašnjosti poslovnih i privatnih objekata. Pored njih, moleri su jedni od glavnih realizatora predviđenih ideja, koji takođe mogu učestvovati u predlaganju tehnika i materijala z aobradu i dizajniranje izgleda zidova. 

Gletovanje zidova i plafona – moleri pripremaju podlogu

Moleri uz svoj profesionalni alat, kao što je valjak, četka, kofa, špahtla i mnogo toga drugog, uspevaju da poput čarobnim štapićem zidovi dobiju novi, magičan izgled. Pre toga, kako bi zidovi bili savršeno ravni, bez stranih materija, nečistoća i pojava poput vlage i buđi, nekada je potrebno realizovati i poslove gletovanja i ravnanja podloge. Gletovanje obuhvata skup aktivnosti na osnovu kojih moleri vrše grubu obradu plafona i zidova, kao priprema za nanošenje željenih boja, tehnika ulepšavanja zidova i drugih dekorativnih materijala. 

Na osnovu stanja zidova, nanose se raznolike tečne podloge, radi sprečavanja pojave vlage, kao i pukotina na zidovima. Uz profesionalni lepak, glet masu i mrežicu, vrši se slojevito ravnanje zidova, kako bi bili spremni za toniranje. Kada se izvrši gletovanje zidova i plafona, potrebno je adekvatno sušenje. Zatim moleri pristupaju realizaciji željenih kreacija od boja, materijala i ilustracija.

Gipsarski radovi – moleri stvaraju nove enterijere

Pored bavljenja kvalitetom i izgledom već postojećih zidova, moleri se angažuju za raznovrsne tehnike upotrebe gipsa u svrhu uređenja. Stvaranje pregradnih zidova od gipsanih ploča koje se povezuju i kreče, zatim kreacije poput gipsanih polica, tekstura i specijalno dizajniranih oblika, zadatak su koji znaju besprekorno da urade iskusni moleri. 

Gipsarski radovi obuhvataju oblaganje postojećih zidova pločacama, kao i oblikovanje delova prostorija uz ovaj fleksibilni, ali čvrst i trajni materijal. Moleri predlažu upotrebu gipsanih ploča ukoliko je to sigurna opcija za postizanje visokog stepena kvaliteta zidova, stvaranje novih pregrada, kao i kreiranje inovativnih dizajnova u kombinaciji sa modernom rasvetom, dekorativnim sitnicama i tehnikama krečenja. 

Krečenje zidova i plafona – moleri realizuju ideje

Kada su zidovi pripremljeni za krečenje, moleri imaju ulogu da nanesu boje, tonove i sprovedu sve predviđene tehnike i radove koje će kompletirati izgled zidova. Iako deluje da su same boje, njihov kvalitet, sastav i svojstva veoma važan deo izgleda podloge, to je tačno, ali obrada – gletovanje, gipsarski i drugi grubi radovi su osnov lepog izgleda tonova i tehnika na zidovima i plafonima. 

Moleri nanose boju specijalnim četkama, valjcima i drugim dodacima za dekorativne tehnike. Postavljanje tapeta na delove zidova, stvaranje linija, kružnih i praougaonih oblika, kao i tematskih i ilustracija nepravilnog oblika, ideje su koje moleri nanose svojim magičnim sredstvima za rad i specijalnim materijalima za dekor. Izbor boja i dezena vrši se prema ostatku enterijera, materijalu poda, stolariji, vrsti i nameni prostorije, kao i drugim odlukama i ostatku uređenja. 

Poslovi za koje se angažuju moleri su raznovrsni, brojni i često zavise od iskustva i mogućnosti samog majstora u ovoj oblasti. Danas postoji mnogo profesionalnih timova, koji realizuju čitave projekte – zidarske radove, gipsarske, farbarske, ali i fasadne, poslove krečenja i slično, a da su u pitanju okupljeni stručni moleri.