Home Zdravlje Pravo rešenje za bolove u leđima, terapeutska masaža će Vas osloboditi bola...

Pravo rešenje za bolove u leđima, terapeutska masaža će Vas osloboditi bola i popraviti držanje

104
terapeutska masaza

Svako od nas se makar jednom u životu susreo sa hroničnim bolovima u leđima kojima nije znao uzrok. Ti bolovi traju „od jutra do mraka“ i najizraženiji su odmah nakon buđenja i uveče, kada nikako ne možemo da nađemo odgovarajući položaj za spavanje. Za te bolove najčešće krivimo dušek ili jastuk, pa onda krećemo u kupovinu novih kako bi poboljšali situaciju, ne shvatajući da oni ništa neće promeniti, već će, samo na kratko zamaskirati problem. Zapravo, problem sa bolovima u leđima nastaje, ne samo zbog jastuka i dušeka i lošeg položaja tokom spavanja, već i zbog stresa, lošeg položaja dok sedimo (a većina nas danas sedi po osam sati za kompjuterom, jer su nam takva zanimanja) i zbog nošenja teškog tereta.

Za rešenje ovog problema ne postoje instant rešenja, famozna pilula koju ćemo popiti i odjednom će nam zauvek biti dobro, već na tome mora da se radi mesecima, a ključ su redovno vežbanje (pilates, joga, istezanje) i terapeutska masaža. Iako je mnogima teško da izdvoje vreme za vežbanje tri puta nedeljno,  masaža je nešto što bi svako trebalo da uzme u obzir za rešavanje ovog problema koji poprima pandemijske razmere.

Šta je terapeutska masaža?

Prvo bi trebalo naglasiti da terapeutska masaža nije isto što i relax masaža. Terapeutska masaža se primenjuje ukoliko postoji neki problem i služi za pomoć u izlečenju. To je skup manuelnih pokreta i tehnika koji služe da unutrašnje slojeve mišića oslobode od napetosti i da omoguće da kiseonik dopre do njih. Redovnim ponavljanjem ova masaža će doprineti oslobađanju bola u mišićima i razbijanju fibrozita (čvorića) u mišićima koji nastaju kao posledica konstantne napetosti i lošeg držanja. Treba naglasiti da je prilikom izvođenja, obzirom na to da joj je cilj delovanje na dublje slojeve mišića, jači pritisak, odnosno, da se mogu osetiti blagi bolovi u toku masaže. To naravno ne znači da ćete jaukati od bolova i „videti zvezdice“ na stolu za masažu. Može se reći da je po jačini pritiska terapeutska masaža između relax i sportske masaže.

Za koje probleme se preporučuje terapeutska masaža?

Ova vrsta masaže se, osim za uklanjanje hroničnih bolova u leđima, primenjuje i u procesu oporavka od nekih povreda, za lečenje išijasa, teniskog lakta, bolova kod osteoporoze, sindroma karpalnog tunela, a delovi tela koji se masiraju su, pored leđa, gluteus, butine, listovi i ruke. Ova vrsta masaže se može primenjivati i uz fizikalnu terapiju na putu do bržeg oporavka i rešenja postojećeg problema. Treba napomenuti da su neki ženski ispitanici koji imaju iskustva sa ovom masažom rekli da su primetili da im se držanje značajno popravilo nakon serije tretmana.

Ko može da izvodi terapeutsku masažu?

S obzirom na ozbiljnost pokreta i problema koje bi terapeutska masaža trebalo da reši, za njeno izvođenje je potrebno dobro poznavanje anatomije ljudskog tela. Zbog toga ovu masažu ne mogu da izvode svi maseri, već isključivo fizioterapeuti, pa bi pre nego što zakažete termin u salonu za masažu, trebalo da se dobro raspitate da li masaže izvode stručna lica.