Home Zanimljivosti Kako najbrže izlečiti prehladu

Kako najbrže izlečiti prehladu

120

Ovo je doba godine karakteristično, između ostalog, i po tome što smo mnogo više izloženi različitim virusima i prehladama. Jesenje i zimsko vreme izuzetno pogoduju razvoju, ali i prenošenju različitih respiratornih infekcija kako zbog niskih temperatura, tako i zbog činjenice da mnogo više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, gde se i virusi brže i lakše šire. Česte oscilacije u spoljnoj temperaturi, kao i velike temperaturne razlike između otvorenog i zatvorenog prostora, u kombinaciji sa slabijim imunitetom, pogoduju većoj osetljivosti i lakšem prenošenju infekcija. Respiratorni organi su, naravno, prvi na udaru, pa  su zato u borbi sa ovakvim infekcijama  i simptomima koji ih prate vrlo korisni preparati za kašalj, prehladu i inhalaciju.

Simptomi i prenošenje

Virusi i prehlade prenose se direktno i kapljično. Kao što je već pomenuto, najlakše se prenose tokom jesenjih i zimskih meseci upravo zbog učestalog boravka u zatvorenom. Naravno, najlakše se šire u kolektivima – među decom u školama i vrtićima, među zaposlenima koji rade u većim kolektivima itd.

Simptomi koji se javljaju kod gripa i prehlade vrlo su slični, sa tom razlikom što je moguće da u slučaju gripa oni budu nešto intenzivniji ili da duže traju. U svakom slučaju, u pitanju su svima dobro poznati simptomi – povišena temperatura, bol u grlu, kašalj, kijanje, zapušen nos, glavobolja…

Jačanje imuniteta

Sposobnost organizma da se odbrani možda je i najvažniji faktor kada su u pitanju prehlade i druge virusne infekcije, pa je zapravo jak imunitet najbolji odgovor na pitanje kako sačuvati zdravlje u sezoni prehlada i gripa.

Imunitet prirodno opada sa godinama, ali je dobra vest da na njegovom jačanju možemo raditi čitavog života i na to treba gledati kao na izvesno „ulaganje u budućnost“. Dakle, potrebno je da što pre postanemo svesni krhkosti svog organizma i zdravlja uopšte i da svoje životne navike menjamo na bolje – zdrava ishrana, fizička aktivnost, dovoljno sna, ali i izbegavanje stresa oprobani su recept za jačanje imuniteta, a ujedno i brigu o čitavom organizmu. Upravo od toga kakve su naše životne navike zavisi koliko će naš organizam biti sposoban da se odbrani od različitih spoljnih napadača,jer što je naš imunitet jači to je i čitavo telo otpornije i sposobnije da se brani.

Zdrava i izbalansirana ishrana je svakako imperativ, ali tu je i mnogo drugih stvari koje mogu pomoći u jačanju imuniteta, pa čak i različiti prirodni preparati i dodaci ishrani.

Kako lečiti prehladu?

Onda kada organizam ne uspe samostalno da se odbrani i do prehlade ipak dođe, pitanje je kako olakšati neprijatne simptome i izlečiti se. Svakako, onda kada su u pitanju ozbiljniji simptomi, neophodno je slušati savete lekara i pridržavati ih se. Izuzetno je važno aktivno raditi na jačanju imuniteta obezbeđivanjem svom organizmu hranljivih materija i vitamina. Sveže ceđeni sokovi, na primer, odličan su način da obezbedite vitamin C. Dovoljno odmora i zdrav san takođe su važni dok se organizam bori sa virusom.

Kada su u pitanju simptomi prehlade i njihovo eliminisanje, ili makar ublažavanje, često je neophodno osloniti se i na preparate koje možemo pronaći u apotekama, a koji su dokazano efikasni. Za uporan kašalj koji je gotovo redovan pratilac respiratornih infekcija odlična opcija su i sirupi na prirodnoj osnovi kao što je Herbiko sirup od belog sleza. Sirupi poput ovog oblažu sluzokožu gornjih disajnih puteva i na taj način smanjuju nadražaj na kašalj.

Takođe, i brojni drugi preparati kao što su sprejevi za nos i grlo, ili biljni čajevi mogu pružiti veliko olakšanje i direktno uticati na ublažavanje upornih simptoma prehlade i gripa.

Još jedna vrlo korisna stvar koja može pomoći u lečenju jeste i inhalacija. Danas su veoma lako dostupni inhalatori za kućnu upotrebu, a dokazano su efikasni kada je u pitanju eliminisanje simptoma respiratornih infekcija. Imaju ciljano i brzo dejstvo na bronhije, pa mogu značajno olakšati disanje, ali i pomoći u izbacivanju sekreta, koji je često prisutan kada su ovakve infekcije u pitanju.