Home Zanimljivosti Zlatnici u popularnoj kulturi i tradiciji, cena samo jedne kovanice je mnogo...

Zlatnici u popularnoj kulturi i tradiciji, cena samo jedne kovanice je mnogo veća nego što ste očekivali, a pogledajte zbog čega

112
zlatnici

Odrastajući uz popularnu kulturu, književnost, muziku i filmove, od malena smo bili svesni vrednosti zlatnika. Zlatnici su čak i u dečijim knjigama i crtanim filmovima prikazivani kao pokazatelj ogromnog blaga.

Razlog za to je, između ostalog, zbog toga što je cena zlata uvek bila najbolji pokazatelj ekonomske stabilnosti. Zlatnici su vekovima bili i najvrednije sredstvo plaćanja i za jedan zlatnik cena je bila i po dvadeset srebrenjaka ili više desetina bakrenjaka.

Zlatnici u tradiciji slovenskih naroda

I u tradiciji mnogih naroda zlatnici su zauzimali posebno mesto. Zlatnicima su se darovali dragi ljudi, bliski rođaci su bebama ostavljali po zlatnik na uzglavlju, a koristili su se i za izradu nakita. U mnogim slovenskim zemljama zlatnici su bili sastavni deo narodne nošnje. Devojke su ih nosile nanizane na zlatnu sajlu kao ogrlice (đerdane) ili kao ukras za glavu. Analizirajući narodne nošnje slovenskih naroda možemo primetiti velike sličnosti, bogatstvo ukrasa i materijala i zlatnike koji su nanizani na maramama i oko vrata devojaka.

U praksi, ukrasi od zlatnika su služili da se pokaže koliko je devojčina porodica imućna. To je bio prvi znak potencijalnom mladoženji ili njegovim rođacima, jer se po tome znalo da li su porodice istog socijalnog staleža. Ovo je bilo bitno jer se retko kada dešavalo da se siromašni mladić oženi devojkom iz bogate porodice. Ta praksa se zadržala i danas u nekim krajevima Srbije. Opšte je poznato da pripadnici jedne nacionalne manjine jednom godišnje održavaju sabor na kom se okupe svi rođaci i prijatelji koji su na privremenom radu u inostranstvu. Devojke za udaju i mlade snajke tada oblače narodne nošnje, svilene dimije (posebna vrsta pantalona koje na prvi pogled podsećaju na suknju) i bogato ukrašene košulje. Oko vrata stavljaju niske od zlatnika koje mogu biti široke oko 40 santimetara i dugačke isto toliko, pa i do jednog metra. Za samo jedan ovaj zlatnik cena je i do hiljadu evra.

Zlatnici u moderno doba – savršen poklon za sve svečane prilike

Uprkos tome što sve ima tendenciju zastarevanja, običaj poklanjanja zlatnika dragim osobama u specijalnim prilikama se zaržao i danas. Tako se i dalje poklanja zlatnik bebi za rođenje. Ovo je odličan poklon za punoletstvo, diplomiranje ili za darovanje poslovnih saradnika i dragih kolega. Za jedan ovakav zlatnik cena se formira na osnovu njegove težine, finoće zlata i komplikovanosti izrade.

Koje vrste zlatnika postoje i koja je njihova cena?

U našim zlatarama se danas mogu pronaći kovani, gravirani i foto zlatnici, a njihova cena varira unzavisnosti od težine i komplikovanosti izrade. Najčešće se može naći kovani zlatnik na kom su motivi uglavnom religioznog karaktera. Za kovani zlatnik cena je najniža, jer se na njemu ne mogu vršiti nikakve dorade, a najmanji ovakvi zlatnici su teški oko dva grama.

Za gravirani zlatnik cena je za nijansu niža, upravo zbog komplikovanosti njegove izrade. Gravirani zlatnici se uglavnom naručuju kao poklon za poslovne saradnike ili za kolege koje odlaze u penziju. Oni su najpraktičniji izbor, jer se na njima može ugravirati logo firme ili neki poseban datum.

Novina na našem tržištu je foto zlatnik. Ovaj zlatnik sa likom voljene osobe se izrađuje na posebnim mašinama za graviranje, koje su izuzetno precizne. Zbog toga je za ovaj zlatnik potrebno izdvojiti malo više novca nego za ostale. U svakom slučaju, kakav god zlatnik da odaberete za poklon dragoj osobi, imajte na umu da ćete darovanjem ovakvog poklona pokazati svoju posebnu privrženost i poštovanje.