Home Dom Drvene pergole kao funkcionalan element eksterijera svake namene

Drvene pergole kao funkcionalan element eksterijera svake namene

156
drvene pergole cena

Kupovina stana, kuće i poslovnog prostora često se razmatra i sa aspekta dostupnog prikladnog dvorišnog ambijenta, koji će biti opremljen za odmor, uživanje i relaksaciju tokom slobodnog vremena. U tom pogledu, u baštama privatne i poslovne namene mogu se nalaziti letnjikovci, suncobrani i baštenske garniture, kao i moderne drvene pergole, bioklimatske i druge varijante.

Drvene pergole su tradicionalno poznate kao kombinacija zatvorene ili poluotvorene krovne konstrukcije i čvrstog oslonca u vidu bar 4 stuba. Kada se biraju drvene pergole cena zavisi od potrebne kvadrature, mehanizma postavljanja, funkcija i dodataka od stakla, automatskog pokretenja, dekora i rasvete. Iako su danas bioklimatske pergole veoma popularne, klasična drvena varijanta i dalje osvaja srca domaćeg tržišta, kao izbor za uređenje sopstvenog dvorišta, prostora na plaži ili ugostiteljskog objekta.

Prednosti koje imaju drvene pergole za svako dvorište

Za razliku od suncobrana i često letnjikovca ograničene kvadrature, drvene pergole su idealno rešenje za dvorište bilo koje površine. Naime, one pružaju potreban hlad na mestu i lokaciji koja je idealna za odmor, uz montažu stubova i krova. Drvene, kao i bioklimatske pergole, mogu da budu samostojeće ili da se nastavljaju na terasu, balkon, ili zid postojećih objekata. Odlično se „slažu“ sa raznovrsnim baštenskim nameštajem i konstrukcija ostavlja dovoljno prostora za ležaljke, ljuljaške, efektnu rasvetu, dekoraciju i biljke koje oplemenjivaju svaki ambijent.

Kada su u pitanju drvene pergole cena je znatno povoljnija u odnosu na bioklimatske, čak i druge varijante stvaranja ambijenta za relaksaciju na otvorenom. Za drvene pergole cena se kreće na nivou od samo 150 evra po kvadratu, pa znatno naviše, u zavisnosti od složenosti konstrukcije, broja stubova, načina postavljanja krova uz letve, platno i druge elemente. Pergole se biraju i za dobijanje hladovine bašta ugostiteljskih objekata, a sve češće se mogu videti i na plažama, kada su ukrašene tankim zavesama koje se lepršaju na laganom vetru.

Drvene pergole kao praktično i funkcionalno rešenje za otvoreni prostor

Kada se postavljaju pergole cena se analizira sa više aspekata, pre svega kvaliteta i trajnosti koje pružaju, funkcijama koje imaju i dugovečnosti materijala izrade bez potreba za renoviranjem, izmenama i bilo kakvim promenama. Drvene pergole nastaju od pune građe, u najčistijem kvalitetu i kombinujući se sa elementima za spajanje od gvožđa, aluminijuma, pvc-a, tkaninama i drugim materijalima, mogu se koristiti tokom čitave godine.

Posebno ukoliko se izvrši zastakljivanje pergole cena će biti na višem nivou po jednom kvadratu površine, ali će i sam ambijent dobiti funkcionalnost i tokom hladnijeg vremena. Dok bioklimatske pergole imaju veliki broj automatskih podešavanja, drvene su uglavnom klasične i sa ručnim pokretima i mehanizmima podešavanja svetlosti uz zavese. Njihova praktičnost ogleda se i u jednostavnoj montaži koja traje kratko, a snažnoj i čvrstoj konstrukciji čija je dugovečnost zagarantovana.

Drvene pergole predstavljaju element uređenja otvorenog prostora na skladan, živopisan i istovremeno moderan način. Mogu da budu veoma prostrane, a jednostavno se montiraju uz konstrukciju krova i stubova, dok se dodatno ukrašavaju rasvetom, stilskim elementima od metala, biljkama i slično. U prostor pergole postavljaju se baštenske garniture, ljuljaške, ležaljke i drugi nameštaj uz jastučiće, za potpunu udobnost i komforno uživanje.